Nieuw uitwisselstation Mijnwater de grond in

  • Gecertificeerde kwaliteit
  • Reële prijs
  • Gehele traject in eigen huis
  • 0572 346 777

Hoensbroek

Artikel uit de Limburger krant van 24-01-2019

Het netwerk van het Heerlense energiebedrijf Mijnwater is uitgebreid met een uitwisselstation in Hoensbroek. Mijnwater werkt hierbij samen met bedrijven in zes Europese steden.

Mijnwater BV, dat afgelopen jaar is overgenomen door het Limburgs Energie Fonds, kon de investering doen dankzij subsidie van het Europese energieproject Interreg NWE Heath. Dat heeft als doel CO2-uitstoot in steden in Noordwest-Europa terug te dringen.

Het uitwisselstation is gistermorgen in een betonnen kelder aan de Terhoevenderweg/Wijngaardsweg getakeld, van waaruit de energiebehoefte van een cluster van aansluitingen in Hoensbroek zal worden gereguleerd. Nieuw aan dit uitwisselstation is dat voor het eerst ook industriële restwarmte beschikbaar komt. Het Heerlense energiebedrijf ontwikkelt en test de technologie in energienetten van zes steden in Engeland, Ierland, België en Frankrijk. Dit nieuwe wisselstation behoort tot de vijfde generatie grids. Anders dan traditionele stadsverwarming worden deze gevoed met zeer lage temperaturen voor verwarming. In de aangesloten woningen en gebouwen zorgt een warmtepomp voor de gevraagde hogere temperaturen. Ruimtes koelen kan ook vrij eenvoudig door de lage temperatuur van het water.

Heerlen kent ook clusters van Mijnwater die in een eerder stadium van de technologische ontwikkeling zijn aangelegd. De clusterkelder in Eyckholt wisselt koude en warmte uit tussen het Arcuscollege, de multifunctionele accommodatie A gene Bek en APG. Aan de CBS-weg ligt een clusterkelder die hetzelfde doet voor de Smart Services Campus, het CBS en het Maankwartier.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×